Popüler Sinema’nın Mitolojisi II

325,50

Popüler Sinema’nın Mitolojisi’ne eklediğimiz ikinci halka, geçen yüzyılın en kitlesel sanatsal dışavurum aracı olan yedinci sanatın suçla imtihanına bir bakış atma denemesidir. Olgunun doğuşundan 70’li yıllara kadar geçen

Barkod: 9786053145301 Dizi: Sinema

Stokta

Açıklama

Popüler Sinema’nın Mitolojisi‘ne eklediğimiz ikinci halka, geçen yüzyılın en kitlesel sanatsal dışavurum aracı olan yedinci sanatın suçla imtihanına bir bakış atma denemesidir. Olgunun doğuşundan 70’li yıllara kadar geçen dönemin masaya yatırılması anlamına gelen “Suç Filmleri”, türün bütün yapısal problemlerini, tasnif edilme sorunlarını, zaman içinde birbirinin içine giren, dağılan ve farklı isimlerle, bakış açılarıyla yeniden bir araya gelen tür / alt tür karmaşasını bünyesinde barındırmaktadır.

“Western”, “Korku”, “Komedi”, “Müzikal” gibi adlandırmalar; zaman içinde ortaya çıkardıkları göstergeler, tematik özellikler ve biçimsel yönelimlerle, diğer türlere oranla daha net bir ayrımı gerçekleştirirken, söz Suç Sineması’na geldiğinde sınıflandırma kolay sağlanamamıştır. Kendi içinde “Gangster”, “Polisiye / Dedektif”, “Gerilim”, “Kara Film”, “Casus”, “İnfazcı”, “Politik Suç”, “Mahkeme”, “Soygun” gibi pek çok kola ayrılan suç filmlerini kronolojik bir bakışla ele almak, onları parçalara ayırıp tekrar bir araya getirmek; zahmetli ve kimi zaman da tutarlılık sorunlarını beraberinde getiren bir çabadır.

Sadece bu ayrımları kategorize etmeye çalışan, literatüre girmiş çok sayıda kitabın var olduğunu bilmek işleri kolaylaştırmamaktadır; çünkü kimi zaman ideolojik, kimi zaman ikonografik ya da biçimsel yaklaşımları temel alan sınıflandırmalar, okura mutlak bir fikir birliği sunmamıştır. İncelememiz, kavranmaya çalışılan dönemler arasında suçun merkezinde yer aldığı mümkün olabildiğince çok filmi masaya yatırırken, “tür merkezli” bir yaklaşımı benimsemiş ve bu tutumun ortaya çıkardığı soru işaretlerini, ilgili olan bölümlerde tartışmaya açmıştır.

Künye

Marka

Yayın No

1519

Dizi

Dizi No

14

Yazar

,

Sayfa Sayısı

496

Boyut

16,3 x 26,5 cm

Baskı

1

Basım Yeri

İstanbul

Yayım Tarihi

Yazar

Tuncer Çetinkaya

Gazi ve S. Demirel Üniversitesi’nde resim eğitimi aldı. İlk denemeleri Kırkmerdiven, Şehir Işıkları, Kent ve Sanat gibi dergilerde yayımlandı, 2000’lerin başında illüstrasyonlarından oluşan “Sanalçağa Eskizler” adlı bir dizi kişisel sergiye imza attı. 2007 yılından sonra Modern Zamanlar sinema dergisinin editörlüğünü yaptı. Birgün, Yurt, Cumhuriyet (Akdeniz), Aydınlık gibi gazetelerde sinema yazıları yazdı, Behlül Dal Sinema Müzesi’nin danışmanlığını üstlendi.

Veysel Atayman

1941’de İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Hisar Kısa Film Yarışması’nda, “Birisi” adlı çalışmasıyla Özel Ödül’e layık görüldü. 1969 yılından itibaren Sinematek’le bağlantılı çeşitli dergilere çeviriler yapmaya başladı, “Genç Sinema”da sinema yazıları kaleme aldı. 1973’ten başlayarak, aralarında “Mülteci Konuşmaları” (Brecht; Diyalektik ve Tarihsel Materyalizm), “Marksist-Leninist Felsefe Sözlüğü”, “Monografiler” (Sartre, Freud, Brecht), “Kant Felsefesine Giriş”, “Schopenhauer”in de bulunduğu çok sayıda eserin çevirilerini gerçekleştirdi, 150’ye yakın kitabın önsözünü yazdı. Edebiyat, edebiyat kuramları, felsefe, sinema gibi dallarda bilimsel ve yazınsal içerikle pek çok çevirisi bulunan ve İ.Ü. Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Almanca Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Atayman, 2009 yılında, “Biz Bu Evrenin Çocukları” çevirisiyle Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü kazanmıştır.

0