Tüfekliler

172,50

Derik denince akla Mazıdağ’dan esen korkunç yel gelmeli. Kış aylarında öyle eser öyle eser ki, o taş yığını Derik’i yerinden sökecekmiş gibi. Dükkânların kepenkleri öter, damlardan taşlar düşer. Tenekeli bir yer varsa kâğıt

Barkod: 9786053144366 Dizi: Türkçe Edebiyat

Stokta

Açıklama

Derik denince akla Mazıdağ’dan esen korkunç yel gelmeli. Kış aylarında öyle eser öyle eser ki, o taş yığını Derik’i yerinden sökecekmiş gibi. Dükkânların kepenkleri öter, damlardan taşlar düşer. Tenekeli bir yer varsa kâğıt gibi uçurur. Çok yağmur yağar. Sel olur bu yağmurlar. Toprağı, humusu, yeşilden sarıya dönmüş yaprağı sürükler götürür, Şahvelet Köprüsü’nün altına, ordan Fırat’a, Suriye’ye…

Eserlerinde Köy Enstitülü yıllarının etkisi açıkça hissedilen Kaftancıoğlu’nun Tüfekliler romanı Mardin’in Derik ilçesinde geçer. Hikâyenin merkezinde ülkenin değişik yörelerindeki Köy Enstitülerinden gelen genç öğretmenler yer alır. Derik onlara coğrafyasıyla, Türkçeden çok Kürtçenin konuşulduğu günlük yaşamıyla, insan ilişkileriyle bambaşka bir dünyaymış gibi gelir. Bir tarafı dağ, bir tarafı çölle çevrili bu coğrafyaya “Atatürk Devrimleri” sanki hiç uğramamıştır. Burada devlet tarafından da desteklenen bir ağalık düzeni hüküm sürmektedir. İki büyük aşiretten biri olan Rutanlı aşireti reisi Necimoğlu’nun karşısında çölün kartalı, “Kasrı Kanco” şatosunun reisi Abdürrahim Türk vardır. Her iki taraf da tepeden tırnağa silahlı, elleri tüfeklidir.

Tüfekliler, toplumsal yaşamımızda etkileri hâlâ hissedilen aşiret düzeninin devlet eliyle nasıl yeniden yapılandırıldığını ayrıntılarıyla işleyen, “parası pulluların, sırtı kalın çulluların rejimi”ne yönelik güçlü eleştiriler yönelten çağdaş bir roman.

Künye

Yayın No

1384

Dizi

Dizi No

65

Orijinal Adı

Tüfekliler

Yazar

Ümit Kaftancıoğlu

1934 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinin Saskara (Koyunpınar) köyünde doğar. 1957 yılında mezun olduğu Cilavuz Köy Enstitüsü insanlığı öğrendiği yer olur. 1964 yılında TRT’nin açtığı sınavı kazanarak TRT’nin Köy Yayınları bölümüne girer.TRT İstanbul Radyosu’nda halk kültürünün tanıtıldığı “Av Bizim Avlak Bizim”, “Dilden Dile” ve “Yurdun Dört Bucağından” programlarını hazırlar. “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar” gibi türküler de içinde olmak üzere çok sayıda türküyü derleyerek halk müziğine kazandırır. İlk öyküsü 1955 yılında Varlık dergisinde, “Sihirli Halka” adlı öyküsü ise Cumhuriyet gazetesinde yayımlanır. Eğitim eşitsizliğini anlattığı Dönemeç, 1970 TRT öykü yarışmasında Osman Şahin’le birlikte birincilik ödülünü paylaşır. İki yıl sonra, Nisan 1972’de, Dönemeç’in de içinde yer aldığı ilk öyküler toplamı aynı adla Remzi Kitabevi tarafından yayımlanır.Aynı yıl, “Hacı Bektaşın Gölgesinde Sömürü” üst başlığıyla yayımlanan Hakullah röportajı dönemin önemli ödüllerinden olan Karacan ödülüne değer görülür. 1972 yılında, Yelatan romanını yayımlar. Ardahan Kars yöresi masallarını kendine özgü uslubuyla yeniden yazdığı Tek Atlı Tekin Olmaz, dönemin önemli çizerlerinden Fahri Karagözoğlu’nun desenleriyle birlikte 1973 yılında okuyucuyla buluşur.1974 yılında, devlet tarafından desteklenen aşiret ve ağalık düzenine yönelik güçlü eleştiriler içeren Tüfekliler romanı ve Köroğluyla ilgili yapılmış en iyi çalışmalardan biri olan Köroğlu Kolları Halk Destanları Remzi Kitabevi’nce yayımlanır. 1974 sonrası Anadolu masallarından oluşan bir seçkiyi Kekeme Tavşan adıyla kitaplaştırır. 1975 yılında Çarpana adlı öykü kitabını, 1977’de Köroğlu hikâyelerine farklı bir bakışı temsil eden, çocuklar için yazılan Kankardeşim Dorutay’ı yayımlar. 1979’da Dört Boynuzlu Koç adlı çocuk kitabı ve Köroğlu destanları çalışmasının genişletilmiş halini içeren Köroğlu Kol Destanları Kültür Bakanlığı Yayınları tarafından yayımlanır. 1980 yılında Çoban Geçmez adlı anı-hikâye kitabı ve savaş karşıtlığının işlendiği çocuk romanı Çizmelerim Keçeden okuyucuyla buluşur. 1979 Haziranı’nda Altın Ekin adlı romanı, hükümet değişikliği sonrası toplatılır. 11 Nisan 1980 tarihinde; halk düşmanlarının kendisini hedef göstermesinin hemen sonrasında evinin önünde pusuya düşürülerek öldürülür. Şülgür Deresi adlı çocuk kitabı, yayımlanmamış kent ve kır öykülerinden oluşan İstanbul Allak Bullak adlı çalışması, Hızır Paşa ve Köroğlu Kolları Halk Destanları içinde yer alan Sali Bey destanı YAZKO Yayınları tarafından Salih Bey ismiyle , Hakullah röportajı ise diğer röportajlarıyla birlikte aynı adla Su Yayınları tarafından ölümünden sonra yayımlanır.

0