Homo Ludens

Orijinal fiyat: 200,00₺.Şu andaki fiyat: 150,00₺.

Biz insanların Homo Sapiens nitelemesini hak edecek kadar akıllı olmadığımız anlaşıldı… Birçok hayvanın da alet yapabildiği, dolayısıyla insana Homo Faber demenin de anlamsız olduğu görüldü… Peki biz kimiz? İnsana özgü

Barkod: 9789755390994 Dizi: İnceleme

Stokta

Açıklama

Biz insanların Homo Sapiens nitelemesini hak edecek kadar akıllı olmadığımız anlaşıldı… Birçok hayvanın da alet yapabildiği, dolayısıyla insana Homo Faber demenin de anlamsız olduğu görüldü… Peki biz kimiz? İnsana özgü üçüncü bir özellik olarak Homo Ludens’i, oyun oynayan insanı bu nitelemeler arasına katamaz mıyız?

Johan Huizinga, Homo Ludens adlı bu temel eserinde yeryüzünde insana ait her şeyin başlangıcının oyun olduğunu gösteriyor. Önce oyun vardı!

Oyun kurgusal olduğu bilinen ve gündelik hayatın dışında yer alan, bununla birlikte oyuncuyu da tamamen içine çeken, gönüllü, özgür bir eylemdir. Sınırları özellikle belirlenmiş zaman ve mekân içinde gerçekleşen, her türlü maddi çıkardan ve yarardan uzak bu eylem, verili kurallara göre, belli bir düzen içinde yerine getirilir. Oyuncu ve kimi zaman da seyirci kendinden geçer, coşar… Bu şekilde tanımlanan oyun, tarih boyunca, hayatın her alanında kültürün temel öğesi olarak varlığını sürdürmüştür.

Huizinga, kolektif hayatın bütün önemli biçimlerinin –ibadet, şiir, müzik, dans, bilgelik, bilim, hukuk, mücadele ve savaş– ortaya çıkışında oyunun son derece etkin bir rol oynadığını, Doğu ve Batı dünyasına ilişkin zengin tarihsel bilgi ve belgelere dayanarak gösteriyor. Fakat modern çağlarla birlikte oyun, hayatı zenginleştiren bir unsur olmaktan çıkıp bugünkü dar anlamına kapanınca, katlanılması daha güç, renksiz ve tekdüze hayatlar yaşamaya başladığımızı da Huizinga’dan öğreniyoruz: Ekonomik güç ve çıkarların dünyanın gidişatını belirleyeceğine utanç verici biçimde inanıyoruz; ibadet eder gibi çalışıyor ve üretiyoruz; yavan ve kuru yarar duygusu, burjuva rahatlığı ideali zihniyetlerimizi etkiliyor. Oyuna toplumlarımızda artık yer yok; hayatın bütünlüğünden dışlanıp, sanayiye malzeme olsun diye bir köşeye atıldı…

Yeniden oyun oynayan insan olmayı isteyenler için…

“Pek çok insanın yaşamında dönüm noktası olan kitapların bulunduğunu, kendi özyaşam çizgimde de iki kitabın önemli yeri olduğunu belirtmek isterim. Bunlardan birincisi, bu kitabın esinlendiği Hollandalı tarihçi J. Huizinga’nın Homo Ludens’idir. (…) 1950’lerde bu kitabı okuduktan sonra bütün bir yaşam boyu ne yapacağımın da kararını vermiştim.”Metin And, Oyun ve Bügü

Künye

Marka

Yayın No

123

Dizi

Dizi No

214

Orijinal Adı

Homo Ludens: A Study of the Play-Element in Culture

Yazar

Çevirmen

Yayıma Hazırlayan

Kapak Tasarım

Düzelti

Kapak Düzeni

Dizgi

Sayfa Sayısı

272

Boyut

13 x 19,5 cm

Baskı

11

Basım Yeri

İstanbul

Yayım Tarihi

Yazar

Johan Huizinga

Hollanda’nın en önemli tarihçileri arasında gösterilen Johan Huizinga, 1872 yılında Groningen’de dünyaya geldi. İlk akademik eğitimini Groningen ve Leipzig üniversitelerinde, sırasıyla Hint-Cermen dilleri ve karşılaştırmalı dilbilimi alanlarında tamamlayan Huizinga, Hint tiyatrosunda soytarının rolünü konu alan teziyle, 1897 yılında doktor unvanını aldı. Takip eden yıllarda, akademik ilgisi tarih alanına, özellikle de Jacob Burckhardt’ın öncülük ettiği kültürel tarih çalışmaları ekolüne kaydı. Haarlem ve Amsterdam’da tarih dersleri vererek geçirdiği yılların ardından, 1905 yılında Groningen Üniversitesi’nde tarih profesörü olarak çalışmaya başladı. 1915 yılından itibaren aynı görevi, karısını kaybettikten sonra taşındığı Leiden kentinde, 1942 yılına kadar sürdürdü.

1