Alkoller

117,00

Modern şiirin geçtiğimiz yüzyılın başlangıcında karşı karşıya kaldığı gerilime en güçlü yanıtlardan biri 1913’te yayımlanan Alkoller kitabıyla Apollinaire’den gelmişti. Modern yaşamın getirdiği yeni gerçeklik öğelerini

Barkod: 9786053145370 Dizi: Şiir

Stokta

Açıklama

Modern şiirin geçtiğimiz yüzyılın başlangıcında karşı karşıya kaldığı gerilime en güçlü yanıtlardan biri 1913’te yayımlanan Alkoller kitabıyla Apollinaire’den gelmişti. Modern yaşamın getirdiği yeni gerçeklik öğelerini sözcüğün tamamen özgürleştirildiği alışılmamış bir imge düzeninde parçalayarak şiire dönüştüren Alkoller, kendine özgü benzersiz temalara odaklanırken “yerleşik yazı düzenini” de sarstı. İlk kez Apollinaire tarafından kullanılan “gerçeküstü”nün, karanlık bilinçaltı yoluyla yaşantı ve izlenimlere müdahalesi yepyeni biçimlerin ortaya çıkmasını sağladı. An’ı zamansız kılan sürekli bir anılar akını ve sınır tanımaz çağrışımlar seliyle “gerçeklik”, kesintisiz bir eşzamanlılık imgesi olarak şiirde yeniden üretiliyordu. Geçmişin biçimlerinden yararlanmayı ihmal etmeyen üretici ve yenileyici bireşimlere açtığı kapıyla Alkoller, “yüzyılın büyük şiir sanatı”nın kaynak yapıtları arasındadır.

Künye

Marka

Yayın No

1528

Dizi

Dizi No

47

Yazar

Çevirmen

Dizi Editörü

Derleyen

Kapak Fotoğrafı

Kapak İllüstrasyonu

Katkıda Bulunan

Düzelti

Yaş Grubu

Editörler

Sayfa Sayısı

208

Basım Tarihi

Baskı

0

Yazar

Guillaume Apollinaire

Wilhelm-Apollinaris-Albertus de Kostrowitzky, 26 Ağustos 1880’de Roma’da dünyaya geldi. Annesi Angelica Polonyalı soylu bir aileye mensuptu. Babasının eski bir İtalyan subayı olan Francesco Flugi d‘Aspermont olduğu çok sonraları açığa çıkmıştır. Babasının gerçek kimliği, Apollinaire’in yapıtlarının merkezinde gizemli bir tema olarak yerini korudu. 1885’te Francesco’dan ayrılan genç anne çocuklarıyla birlikte Monaco’ya yerleşti. 1887-1897 yılları arasında Guillaume, Monaco’da Maristes papazlarına ait olan Saint-Charles Koleji’ne devam etti. 1897’de lise bitirme sınavıda başarısız oldu. Sonraki yaşamını idame ettirmek için geçtiği Cannes ve Nice’te geniş okumalarla geçen birkaç yılın ardından Vicomtesse de Milhau ile çocuğunun etüt hocası olarak 1901’de Almanya’ya gidişi Apollinaire’in hayatında dönüm noktası oldu. Neu-Glück şatosunda tanıştığı mürebbiye Annie Playden’e aşkla bağlandı. İleride Alkoller’in bir parçasını oluşturacak Ren şiirleri (“Rhénanes”) ile “Sevdâzede’nin Şarkısı” bu aşka bağlı duygusal ve zihinsel kaynaşım ve çağrışımların ürünüdür. 1913’te, önce geniş yankı uyandıran Les Peintres cubistes (Kübist Ressamlar) incelemesi, ardından da şiire getirdiği yepyeni biçimlerle sarsıcı etkiler yaratan başyapıtı Alcools (Alkoller) yayımlandı. Apollinaire, 1914 Ağustos’unda patlak veren I. Dünya Savaşı’na gönüllü olarak katıldı. Champagne cephesinde savaştı. 1916’da, resmen Fransız uyruğuna geçişinden bir süre sonra cephede bir şarapnel parçasıyla şakağından yaralandı. Takip eden hastane süreçleri ve tedaviler bünyesinde büyük tahribatlar yarattı. 1917’de “Croix de Guerre” (Savaş Haçı) nişanıyla taltif edildi. 1918’de diğer önde gelen yapıtı Caligrammes (Kaligramlar) yayımlandı. 1918’in Mayıs ayında Jacqueline Kolb ile evlenen Apollinaire, Avrupa’yı kasıp kavuran ölümcül İspanyol Gribi salgınına yenik düştü ve Mütareke’den iki gün önce, 9 Kasım’da Paris’te yaşama veda etti.

0